Nutrigenomika to nauka, której przedmiotem badań są interakcje pomiędzy genami i żywieniem w kontekście zdrowia człowieka. Obejmuje ona z jednej strony wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie genów, a z drugiej ? sposób, w jaki różnorodność genów kształtuje reakcję organizmu na składniki pokarmowe, a tym samym wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia określonych cech.
Przekazujemy Państwu nowoczesny podręcznik opisujący oddziaływanie żywności na organizm człowieka na poziomie zarówno komórkowym, jak i molekularnym. Książka przedstawia, w jaki sposób genetyczne, a przez to biochemiczne i fizjologiczne, właściwości organizmu wyznaczają możliwości wykorzystania składników pokarmowych i co z tego wynika dla zdrowia człowieka. Publikację dedykujemy studentom dietetyki, już pracującym zawodowo dietetykom i wszystkim zainteresowanym interdyscyplinarnymi zagadnieniami, które dotyczą funkcjonowania ludzkiego organizmu. Kierujemy ją również do studentów kierunków medycznych i biotechnologicznych.
Szczegóły
Tytuł: NutrigenomikaAutor: Agata Chmurzyńska
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301223359
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 252
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Choroby infekcyjne przewodu pokarmowego
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Psychowzroczność
Mamania
Dzikość. Jak kultury zwierzęce wychowują rodziny, tworzą piękno i osiągają pokój
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Vetulani. Piękny umysł, dzikie serce
Znak Horyzont
Szum
Media Rodzina