Dzika kuchnia z łąk i lasów

SBM

  • Rok wydania: 2022
  • Format: 16.5 x 24.0 cm
  • Oprawa: twarda
Wysyłka:
Jutro (czwartek 2024-05-16)
Sugerowana cena
39,96 PLN
Nasza cena
28,94 PLN
Oszczędzasz 28%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 23,18 zł



W naszym otoczeniu napotykamy na niezliczoną ilość roślin, które często bezwiednie mijamy, nie zdając sobie sprawy, jak wiele wartości odżywczych w sobie kryją.

Z pierwszych młodych ziół i chwastów, takich jak pokrzywa, podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, lebioda czy mniszek lekarski, niegdyś przyrządzano zupy, które nie tylko zaspokajały głód, ale też dostarczały niezbędnych witamin. Do pieczenia chleba i placków wykorzystywano z kolei mąkę z żołędzi, orzeszków bukowych a nawet pałki wodnej. Z mniszka lekarskiego, żołędzi i bukwi parzono kawę. Dziś wiele tych przepisów odeszło w zapomnienie. Niektóre warzywa, dawniej bardzo popularne, obecnie są rzadko stosowane w kuchni. Nazwy, takie jak brukiew, topinambur czy skorzonera, dla wielu osób brzmią egzotycznie.

Warto wiedzieć, że są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale także smaczne. Wokół nas jest mnóstwo roślin, które z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowywania smacznych potraw. Warto wybrać się na spacer do lasu, na łąkę lub pole za miastem i wrócić z koszem roślin, z których stworzymy wyjątkowe i pyszne dania.

Szczegóły

Tytuł: Dzika kuchnia z łąk i lasów
Autor: Gajewska-Okonek Monika
Wydawnictwo: SBM
Kod paskowy: 9788382226102
ISBN: 978-83-8222-610-2
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 192
Format: 16.5 x 24.0 cm
Oprawa: twarda

Recenzje