Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią (zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
Szczegóły
Tytuł: Kill grill. Restauracja od kuchniAutor: Anthony Bourdain
Wydawnictwo: W.A.B.
ISBN: 9788374144735
Tytuł oryginału: Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Konieczny Jacek
Języki: polski
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 424
Format: 14.0x20.8cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.43 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
The locked room
Inwestycje
Artur Rex
Zysk i S-ka
Odosobnienie
słowo/obraz terytoria
Makarony kluski kopytka łazanki
Ad Oculos
Mała książka o śmierci
Czarna Owca
Sowy i ptaki szponiaste
Multico
Rynek książki w Polsce 2009 Poligrafia
BIBLIOTEKA ANALIZ
Uwierz że możesz
Koinonia
Katarzyna II
Ossolineum