Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy równie ważne jak sól i cukier przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.
Szczegóły
Tytuł: Kociewska książka kucharskaPodtytuł: Podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana
Autor: Grzyb Andrzej
Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788373805927
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 272
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.56 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Socjologia a przemiany współczesnego świata
Inwestycje
Potęga obrzydzenia Esej o wstręcie
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Berlitz Francja Przewodnik ilustrowany
Langenscheidt
Jak pisać?
Szkolne PWN
Jaszczurówka
Bernardinum
Operacja Cytadela
MOREX
Bajki o Kaczusiu Kaczuś ma 2 lata
Koziołek
Wiersze
Book House