Kociewska książka kucharska
Podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana

Bernardinum

  • Rok wydania: 2008
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
39,00 PLN
Nasza cena
28,35 PLN



Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy równie ważne jak sól i cukier przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.

Szczegóły

Tytuł: Kociewska książka kucharska
Podtytuł: Podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana
Autor: Grzyb Andrzej
Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788373805927
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 272
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.56 kg

Recenzje