Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu. Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również "mieszać" lub "wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic... i ta książka kucharska też nie! Znajdziesz w niej szereg klasycznych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush. Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.
Szczegóły
Tytuł: SzakszukaAutor: Nidal Kersh
Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Książki)
ISBN: 9788382512489
Tytuł oryginału: Shakshuka
Tłumacz: Wojciechowska Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 208
Format: 19.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.4 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Akademia. 3 lata
Greg