A teraz otwórzmy księgę przeszłości
I spójrzmy obrazek.
Widać na nim najradośniejsze świata, czyli Wielkanoc.
Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce… to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.
I spójrzmy obrazek.
Widać na nim najradośniejsze świata, czyli Wielkanoc.
Zylce, ajntopy, jarmuże, zuptówki, kluchy z kaspusta, parzychy, rosoły z nudlami, czerniny, gapie zupy, dukane pyry, poliwki, golce… to tylko nieliczne potrawy, które nieodłącznie można kojarzyć z kuchnią wielkopolską. Co zaś one oznaczają dokładnie, jak je przygotowywano, kiedy je jadano, jakie obrzędy były z nimi związane (zwłaszcza w nawiązaniu do świat wielkanocnych), tego właśnie czytelnicy mogą się dowiedzieć z tej książki.
Szczegóły
Tytuł: Wielkanoc w polskim domuAutor: Przybylak Zbigniew
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Kod paskowy: 9788372987884
ISBN: 8372987882
Języki: polski
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 50
Format: 12.0x19.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.05 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Podnieś głowę
Literackie
Barcelona laminowany plan miasta 1:20 000
ExpressMap
W zgodzie ze sobą
Literackie
Fiszki Język niemiecki - Poznaj Niemcy
Cztery Głowy
A Crocodile for His Sweetheart
Inicjatywa Wydawnicza Jerozolima
Berlin
Pascal
Wielkanocna historia
Jedność