Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

Poznańskie

  • Rok wydania: 2022
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Jutro (środa 2024-11-06)
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
36,14 PLN
Oszczędzasz 28%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 25,38 zł



Z tej książki dowiesz się:
  • Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?
  • Kto przywiózł tofu z Azji?
  • Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?
  • Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?
  • Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?

Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?

Natalia Mętrak-Ruda
, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!

Szczegóły

Tytuł: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Autor: Natalia Mętrak-Ruda
Wydawnictwo: Poznańskie
Seria: Zrozum
Kod paskowy: 9788367324953
ISBN: 978-83-67324-95-3
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 296
Oprawa: Miękka

Recenzje