„Uwielbiam tę książkę. Jest pełna mądrości i hojnie obdarza nas przepisami na proste w przygotowaniu, smakowite dania. Każda strona to prawdziwa uczta” – Nigella Lawson
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej.
Przepisy Claudii Roden to szeroki wachlarz smaków od bardzo łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre. W swoich potrawach często używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów. Aromat wzbogacają czosnkowe lub ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini.
Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nieskomplikowanych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama. Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam cieszyć się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków. Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach.”
Claudia Roden przez ostatnie 40 lat napisała ponad 20 książek kulinarnych. Otworzyła przed nami podwoje cudownego świata oliwy z oliwek, syropu z granatów czy harissy z płatkami róż, na zawsze odmieniając podejście do gotowania i jedzenia. W nowym zbiorze przystępnych przepisów dzieli się wspomnieniami ze swojego pełnego podróży życia. Prezentuje różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich potraw – nieskomplikowanej, cudownej kuchni słońca, która powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej.
Przepisy Claudii Roden to szeroki wachlarz smaków od bardzo łagodnych przez wyraziste, słodko-kwaśne i słodko-słone, aż po bogatsze i niezwykle ostre. W swoich potrawach często używa czosnku, oliwy z oliwek, cytryn i pomidorów. Nie stroni od sardeli, pancetty, kasztanów i papryczek chili. Czasem doprawia swoje dania winem i mocniejszymi alkoholami, a czasem wodą różaną czy syropem z grantów. Aromat wzbogacają czosnkowe lub ziołowe oliwy, kremy orzechowe, jogurt z sokiem cytryn lub pastą tahini.
Sama autorka pisze: „Skupiłam się na nieskomplikowanych potrawach, które byłam w stanie przygotować sama. Jak większość z nas, nie miałam ochoty spędzać w kuchni długich godzin – wolałam cieszyć się towarzystwem przyjaciół. Pragnęłam sprawić im przyjemność i liczyłam, że uda mi się ich oczarować. Niektórzy z zasiadających przy moim stole gości mieli tyle lat co ja, inni byli w wieku moich dzieci albo wnuków. Wielu było wegetarianami, niektórzy weganami, jeszcze inni mieli nietolerancję glutenu albo laktozy. Brałam to oczywiście pod uwagę przy planowaniu menu, co znalazło odzwierciedlenie w zebranych w książce przepisach.”
Szczegóły
Tytuł: Mediterranea. Kuchnia słońca. Przepisy śródziemnomorskieAutor: Claudia Roden
Wydawnictwo: Wielka Litera
ISBN: 9788380328402
Tytuł oryginału: Med. A cookbook
Tłumacz: Kaftan Bartłomiej
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 320
Format: 19.0 x 23.0 cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Szlaczki. Poziom pierwszy
Skrzat
Siostry
Olesiejuk
Pisanie szlaczków. Część 1
Literka
Rysujemy szlaczki
Books And Fun
Pora snu w zoo
Esteri
Guts
Scholastic