Kuchnia koreańska? Powiesz: wiem, to przecież kimchi! Masz rację, ale chociaż kiszona na ostro kapusta jest – obok bap, czyli ryżu – sercem koreańskiego menu, to kuchnia tego narodu kusi wieloma innymi smakami, aromatami i kolorami.
To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej.
To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu. To kuchnia dobra dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. To też kuchnia dla tych, którzy wolą rośliny – bo przecież królują tu wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają posiłek pełen umami!
Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
To ostrość intensywnie czerwonej pasty gochujang z koreańskiej papryczki chili, słodycz syropu ssal jocheong z brązowego ryżu, słony smak doenjang – pasty ze sfermentowanej soi i zalewy solnej.
To kuchnia kontrastów, w której intensywne smaki łączą się harmonijnie z delikatnymi potrawami, takimi jak buliony z suszonych sardeli i glonów, czy też kremowe tofu. To kuchnia dobra dla mięsożerców – zachwyci ich aromatyczna wołowina bulgogi lub smażony kurczak na ostro dak galbi. To też kuchnia dla tych, którzy wolą rośliny – bo przecież królują tu wszelkiego rodzaju kiszonki, ciastka ryżowe i warzywne banchany, które w połączeniu ze słodko-ostrymi sosami dają posiłek pełen umami!
Ta książka prezentuje kilkadziesiąt przepisów na proste i popularne potrawy kuchni koreańskiej. Każdy jest opatrzony objaśnieniami i radami, na przykład jak pokroić wołowinę na cieniutkie plasterki na bulgogi, z czym najlepiej podawać daną potrawę. Znajdziesz tu listę podstawowych przypraw i składników – większość z nich jest niedroga i łatwo dostępna w polskich supermarketach lub sklepach internetowych z kuchniami świata.
Szczegóły
Tytuł: Korea od kuchniAutor: Anita Raszka
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788381516099
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 112
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zielona seria. Tylko tofu
Buchmann
190 dań do pudełka Insulinooporność
Ringier Axel Springer Polska
Robię Włosing
Buchmann
Mediterranea. Kuchnia słońca. Przepisy śródziemnomorskie
Wielka Litera
Ramen. Zupa szczęścia i miłości
Prószyński i S-ka