Kuchnia śląska? To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą. Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie? Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego!
Szczegóły
Tytuł: Ślónsko kuchnia dla Hanysów i GoroliPodtytuł: Wejrzyj. Uworz. Pojedz
Autor: Joanna Furgalińska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301228255
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 137
Format: 20.5x28.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.442 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Oddasz fartucha
Znak Horyzont