Nie sposób przecenić znaczenia naturalnej terapii pożywieniem. System tradycyjnej medycyny chińskiej w większości bazuje na tym, czym chory się odżywia. Ludzie Zachodu w pożywieniu doceniają zawartość witamin, mikroelementów itd., a na Wschodzie rozumieją, że każdy pokarm niesie ze sobą jakość termiczną, która rozgrzewa, rozprasza zastój, ochładza, wysusza, nawilża, odżywia krew. Tę zakodowaną z największą starannością informację człowiek otrzymał wraz z całym bogactwem przyrody. Traktowane w ten sposób pożywienie staje się lekarstwem i nie służy jedynie do zaspokojenia głodu. Może to mieć szczególne znaczenie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. To lektura obowiązkowa dla lekarzy i ich pacjentów. Gorąco polecam!
dr nauk med. Wiesława Stopińska
pediatra i specjalista medycyny ogólnej,
autorka książki Medycyna między Wschodem a Zachodem
Joerg Kastner zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym. Prezentuje liczne przykłady kliniczne i sugestie terapeutyczne, pomysłowo łącząc zachodnią wiedzę medyczną z chińskimi technikami diagnostycznymi.
Autor opisał ponad 300 powszechnie dostępnych produktów spożywczych - warzyw, zbóż, ziół, przypraw, owoców, mięs, owoców morza, produktów mlecznych, olejów, tłuszczów i innych. Omówił przyczyny różnorodnych objawów i dolegliwości w ujęciu tradycyjnej medycyny chińskiej, a także sposoby leczenia otyłości oraz fizycznego i emocjonalnego wyczerpania. DRUGIE WYDANIE poszerzył o aktualne kwestie, takie jak: alergie, nadwrażliwość pokarmowa, odżywianie w stanach patologicznych i posty. Dodał też rozdziały w całości poświęcone smoothies i tzw. superfoods.
Książka zawiera:
- opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych,
- praktyczne wskazówki dotyczące dostosowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów,
- przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych,
- poszerzoną listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego,
- porady dotyczące terapii akupunkturą
Ostrzeżenia:
Zalecenia zawarte w niniejszej publikacji zostały opracowane z zachowaniem największej staranności, mają one jednak wyłącznie charakter informacyjny i nie powinny być rozumiane jako porady medyczne, a w szczególności nie zastępują konsultacji ze specjalistą oraz fachowej opieki medycznej.
Autor i wydawca dołożyli wszelkich starań, aby zawarte w tej książce informacje były rzetelne i kompletne, nie ponoszą jednak żadnej odpowiedzialności za mogące pojawić się błędy, nieścisłości, przeoczenia lub niezgodności, ani za szkody i straty powstałe w wyniku stosowania informacji zawartych w niniejszej publikacji.
Producent:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Podmiot odpowiedzialny:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Szczegóły
Tytuł: Terapia pożywieniem. Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej wyd. 2023Autor: Joerg Kastner
Wydawnictwo: Galaktyka
Kod paskowy: 9788375798913
ISBN: 978-83-7579-891-3
Tłumacz: Marta Nizioł-Wojniusz
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 376
Format: 16.5 x 24.0 cm
Oprawa: Twarda