Jak powstawał słynny potwór Frankensteina? Na przełomie XVIII i XIX wieku dokonał się wielki postęp w zakresie zrozumienia elektryczności i fizjologii. Wyobraźnię ludzi rozpalały sensacyjne demonstracje naukowe, w tym otwarte dla publiczności sekcje zwłok, a łamy gazet były pełne doniesień o porywaczach ciał zwanych wskrzesicielami. W tej atmosferze podziwu dla osiągnięć nauki i strachu przed jej zbyt szybkim rozwojem narodził się pomysł na jedną z najsłynniejszych postaci z fantastyki naukowej – Victora Frankensteina. Przepis na potwora to pasjonujące sprawozdanie z badań dziewiętnastowiecznych naukowców, stanowiących inspirację dla Mary Shelley. Kathryn Harkup skrupulatnie przygląda się ówczesnym teoriom naukowym, rozwojowi chemii, fizjologii, elektryczności. Zagląda w mroczne zaułki medycyny, tworzy niesamowitą miksturę nauki i historii oraz pokazuje, że nowoczesne dokonania (defibrylatory, transfuzja krwi, transplantacja organów) są w dużej mierze następstwem tych właśnie makabrycznych eksperymentów. Przepis na potwora przemieni zwykły wieczór z książką w przerażające spotkanie z najmroczniejszym okresem w dziejach nauki. A czy potworem jest monstrum złożone z części ciał innych ludzi czy bezwzględni, wiktoriańscy naukowcy? O tym niech zdecyduje sam czytelnik.
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Copernicus Center Press Sp. z o.o.
Plac Szczepański 8
31-011 Kraków (Polska)
tel: 500839467
email: zamowienia@ccpress.pl
Szczegóły
Tytuł: Przepis na potworaPodtytuł: Jak z odkryć naukowych narodził się Frankenstein
Autor: Kathryn Harkup
Wydawnictwo: Copernicus Center Press
ISBN: 9788378867371
Tytuł oryginału: Making the Monster
Tłumacz: Chawziuk Tadeusz
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 320
Format: 14.0x21.5cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Wyznanie maski
PIW
Kati kocia opiekunka
Nasza Księgarnia
oh.veggie
Filia
Kiedy weszłam w twoje życie
Znak JednymSłowem
Białe święta, zimny trup
Dragon
Samotna noc
Sonia Draga