Historia kuchni polowej.
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

SBM

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
59,01 PLN
Nasza cena
44,61 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30,74 zł



„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Producent:
Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
Sułkowskiego 2/2
01-602 Warszawa (Polska)
tel: 22 403 48 06
email: sbm@wydawnictwo-sbm.pl


Szczegóły

Tytuł: Historia kuchni polowej.
Podtytuł: Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: SBM
ISBN: 9788383481852
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 304
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Twarda

Recenzje