Historia kuchni polowej.
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
SBM
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Szczegóły
Tytuł: Historia kuchni polowej.Podtytuł: Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: SBM
ISBN: 9788383481852
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 304
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Twarda
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zgadnij w minutę. 1051 łamigłówek
Nasza Księgarnia
Atlas Geograficzny do liceum
Demart
O inne średniowiecze
Aletheia
Oman 1958-1959
Inforteditions
Między Nazaretem a Golgotą
Avalon