Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości

Jedność

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.2 x 20.5 cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
8,00 PLN
Nasza cena
5,75 PLN
Oszczędzasz 29%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 5,10 zł

Książka Elżbiety Ruman to popularny poradnik prezentujący założenia diety i sztuki lekarskiej św. Hildegardy z Bingen. W pierwszej części publikacji, składającej się z 12 rozdziałów, autorka omawia znaczenie Hildegardowego postu leczniczego oraz diety opartej na ziołach i przyprawach stosowanych przez świętą zakonnicę. W drugiej części – „Odżywianie w rytmie pór roku” – prezentuje inspirujące przepisy potraw ze średniowiecznej kuchni zakonnej, m.in. placuszki z zielonych ziaren orkiszu, sałatkę z „dzikich ziół”, chleb z dyni, zupę fasolową z fenkułem. Książkę zamyka dział poświęcony napojom polecanym przez św. Hildegardę.

Dieta zalecana przez tę wybitną średniowieczną zakonnicę jest nadal atrakcyjna i inspirująca także dla współczesnych odbiorców, pozwala bowiem, co zostało potwierdzone naukowo, pozbyć się zbędnych kilogramów i złogów z organizmu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza wątrobę, przywracając jej właściwą wydolność, odkwasza organizm, przywraca sprawność stawów, pomaga w walce z bólem towarzyszącym chorobom reumatycznym, oczyszcza jelita, poprawia wygląd skóry i dodaje jej blasku.

Święta Hildegarda z Bingen (1098-1179), wizjonerka, badaczka przyrody, lekarka i kompozytorka, była jedną z najbardziej znaczących kobiet średniowiecza. Założyła klasztor, doradzała papieżom, cesarzom i świętym, prowadziła korespondencję z najważniejszymi uczonymi epoki. W swoich dziełach połączyła sztukę lekarską starożytności z osiągnięciami mędrców arabskich i tradycyjną medycyną ludową.
 

Szczegóły

Tytuł: Dieta św. Hildegardy źródłem zdrowia i młodości
Autor: Elżbieta Ruman
Wydawnictwo: Jedność
ISBN: 9788379719822
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 96
Format: 14.2 x 20.5 cm
Oprawa: Miękka

Recenzje