Andaluzja.
Tapas, flamenco i gaje oliwne

Pascal

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.4x20.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
65,00 PLN
Nasza cena
51,31 PLN
Oszczędzasz 22%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 43,00 zł



Andaluzja. Tapas, flamenco i gaje oliwne Opowieść o zauroczeniu Andaluzją Monika Bień-Königsman zaprasza do wspólnego przeżywania andaluzyjskiej przygody wśród aromatycznych smaków i oszałamiających zapachów. Na spragnionych wrażeń czeka rejs po rzece Gwadalkiwir, lot balonem nad Guadix, nocne zwiedzanie Alhambry, warsztaty kulinarne na arabskim targuAlcaicería w Grenadzie, obserwacja delfinów w Cieśninie Gibraltarskiej czy poprostu… białe wino na plaży przy zachodzie słońca. To wszystko w rytmie stukotuobcasów do flamenco i zgiełku miejscowych barów, w otoczeniu tradycyjnych hacjend, oliwnych gajów, migdałowców i winnic, w których przygrywają cykady. Poszliśmy do baru tapas. Wyobraźcie sobie lokal z długą ladą na wprost wejścia, zastawioną talerzykami z filiżankami, których pobrzękiwanie tworzy ścieżkę dźwiękową miejsca. W tę niecodzienną muzykę wplata się pokrzykiwanie barmanów. Jeden z nich śpiewa: Yo no soy camarero, soy capitan, soy capitan. Tapas w tym barze serwowane są gratis do zamawianych napojów. Ale to barman decyduje, co dostaniecie. Zaczyna się zazwyczaj skromnie, od miseczki z oliwkami i plasterkami sera. Lecz przy kolejnych napojach tapas są coraz bardziej wyszukane. I tak przed wasze oczy trafiają sałatka z ośmiornicy, smażone kalmary czy polędwiczki w sosie pieprzowym lub grillowane krewetki. Monika Bień-Königsman – projektantka wnętrz i pasjonatka krajów śródziemnomorskich. Uwielbia Andaluzję. Kocha spotykać się z ludźmi i gotować – szczególnie dania z kuchni śródziemnomorskiej i hiszpańskiej. Swoją miłością do tego kraju zaraziła córkę Weronikę. Autorka bloga Hiszpańskie Smaki, książek i przewodników po Hiszpanii (m.in. Entre amigos. Hiszpańskiprzepis na szczęście) oraz licznych artykułów. Blogi: https://www.hiszpanskiesmaki.es oraz https://www.biendesign.com.pl.

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Pascal
Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała (Polska)
tel: 338282888
email: pascal@pascal.pl


Szczegóły

Tytuł: Andaluzja.
Podtytuł: Tapas, flamenco i gaje oliwne
Autor: Monika Bień-Königsman
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 9788383173252
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 304
Format: 14.4x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

Recenzje