Hildegarda z Bingen (1098-1179) należy do najwybitniejszych kobiet europejskiego średniowiecza. Benedyktynka niemiecka, wizjonerka i mistyczka, wywierała ogromny wpływ na ówczesnych przywódców kościelnych i władców świeckich. Była autorką dzieł poetyckich i muzycznych, a także pism, w których zebrała całą ówczesną wiedzę na temat medycyny.W swych poradach zdrowotnych (które nie mogą jednak zastąpić współczesnej terapii medycznej, a jedynie ją uzupełniają) podkreślała szczególny związek między duszą i ciałem, opierając się przede wszystkim na lkeczniczym działaniu przyrody – roślin, kamieni szlachetnych i metali.Książka zawiera także przepisy kulinarne św. Hildegardy oraz plan pożytecznego dla zdrowia postu. Pochodząca sprzed ośmiuset lat propozycja sposobu życia w zgodzie z naturą zaskakuje dziś swoją aktualnością.
Szczegóły
Tytuł: Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą. Receptury i recepty ze średniowiecznego klasztoruAutor: Petra Hirscher
Wydawnictwo: Pax
Kod paskowy: 9788321120850
ISBN: 978-83-211-2085-0
Tłumacz: Czarnocki Andrzej
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 136
Format: 165 x 225 mm
Oprawa: twarda
Waga: 0.37 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Domowe terapie lecznicze. Leczenie ziołami....
Bernardinum
Modlitewnik św. Hildegardy. Recepta na udane życie
M wydawnictwo
Tak leczy Bóg
Polskie Centrum św. Hildegardy
Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen
Wydawnictwo Esprit
Medycyna dla kobiet
Esprit