Grzyby lecznicze. Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życie
Kobiece
Tak, grzyby mogą leczyć i odmładzać!
Grzyby to wyjątkowe organizmy, które mogą nam pomóc w drodze do zdrowia i długowieczności. Poznaj ich niezwykłe właściwości dzięki przewodnikowi Tero Isokauppila – światowego autorytetu w dziedzinie grzybów leczniczych.
Kultura azjatycka od lat docenia moc grzybów adaptogennych i korzysta z ich bogactwa. Zawierają naturalne substancje, które wpływają pozytywnie na stan ludzkiego układu nerwowego oraz mózgu. Grzyby lecznicze z Azji mogą wspierać wytrzymałość organizmu, wspomagać zachowanie większej odporności na stres oraz wykazywać wiele innych właściwości prozdrowotnych. Niektóre charakteryzuje korzystny wpływ na wygląd skóry, inne przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku, jeszcze inne regulują gospodarkę hormonalną, poziom cukru we krwi, a także obniżają ciśnienie krwi. Traktowane są jak superfood i uważane są za jedne z najzdrowszych naturalnych suplementów diety.
Autor przedstawia rozmaite rodzaje grzybów leczniczych i omawia ich podstawowe właściwości. Grzyby reishi (zwane też lingzhi) wspomagają układ immunologiczny oraz są stosowane w kuracji antynowotworowej. Grzyby shiitake koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Z kolei grzyby chaga słyną ze swoich właściwości oczyszczających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgorączkowych, przeciwnowotworowych, a ponadto wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają liczbę czerwonych krwinek, wspomagają wątrobę, regulują poziom cukru we krwi oraz zmniejszają nadmierną potliwość.
Autor dodatkowo proponuje 50 prostych przepisów na przekąski, zupy, dania obiadowe, napoje, smoothies i słodycze z wykorzystaniem azjatyckich grzybów.
Poznaj sekret japońskiej diety długowieczności - grzyby, które są lepsze od znanych superfoods!
Grzyby to wyjątkowe organizmy, które mogą nam pomóc w drodze do zdrowia i długowieczności. Poznaj ich niezwykłe właściwości dzięki przewodnikowi Tero Isokauppila – światowego autorytetu w dziedzinie grzybów leczniczych.
Kultura azjatycka od lat docenia moc grzybów adaptogennych i korzysta z ich bogactwa. Zawierają naturalne substancje, które wpływają pozytywnie na stan ludzkiego układu nerwowego oraz mózgu. Grzyby lecznicze z Azji mogą wspierać wytrzymałość organizmu, wspomagać zachowanie większej odporności na stres oraz wykazywać wiele innych właściwości prozdrowotnych. Niektóre charakteryzuje korzystny wpływ na wygląd skóry, inne przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku, jeszcze inne regulują gospodarkę hormonalną, poziom cukru we krwi, a także obniżają ciśnienie krwi. Traktowane są jak superfood i uważane są za jedne z najzdrowszych naturalnych suplementów diety.
Autor przedstawia rozmaite rodzaje grzybów leczniczych i omawia ich podstawowe właściwości. Grzyby reishi (zwane też lingzhi) wspomagają układ immunologiczny oraz są stosowane w kuracji antynowotworowej. Grzyby shiitake koją nerwy, wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Z kolei grzyby chaga słyną ze swoich właściwości oczyszczających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgorączkowych, przeciwnowotworowych, a ponadto wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają liczbę czerwonych krwinek, wspomagają wątrobę, regulują poziom cukru we krwi oraz zmniejszają nadmierną potliwość.
Autor dodatkowo proponuje 50 prostych przepisów na przekąski, zupy, dania obiadowe, napoje, smoothies i słodycze z wykorzystaniem azjatyckich grzybów.
Poznaj sekret japońskiej diety długowieczności - grzyby, które są lepsze od znanych superfoods!
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo Kobiece Agnieszka Stankiewicz-Kierus sp. k.
Al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6
15-111 Białystok (Polska)
tel: 794200649
email: handlowy@wydawnictwokobiece.pl
Szczegóły
Tytuł: Grzyby lecznicze. Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życieAutor: Tero Isokauppila
Wydawnictwo: Kobiece
ISBN: 9788383713205
Tytuł oryginału: Healing Mushrooms: A Practical and Culinary Guide to Using Mushrooms for Whole Body Health
Tłumacz: Kmieć-Krzewniak Katarzyna
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 328
Format: 14.5 x 20.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Redakcja: Marczuk Aleksandra
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Candida. Nie daj się zjeść grzybom
Szara Godzina
Fungarium. Muzeum Grzybów
Dwie Siostry
Trans-Atlantyk
Literackie