Jak dawniej jadano

RM

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.0x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
poniedziałek (2024-11-04)
Sugerowana cena
54,99 PLN
Nasza cena
44,28 PLN
Oszczędzasz 20%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 36,52 zł



W tej książce znajdziesz mnóstwo smaczków z historii polskiego stołu. Przeczytasz, co jadali królowie, szlachta i chłopi w różnych okresach burzliwych dziejów Polski. Jak zmieniły kuchnię polską czasy zaborów, jak radzono sobie podczas wojen i okupacji, a jak w okresie PRL-u. To niebanalna podróż do spiżarni, piwnic, kuchni, sklepów spożywczych oraz lokali gastronomicznych minionych lat. Poznaj dawne smaki i dowiedz się, czym były naroki, jak smakują chrapy łosia z figatelami i jak zrobić suropiecki. Autor we wciągający, erudycyjny sposób opisuje historię naszej narodowej kuchni. Mnóstwo anegdot i opowieści z dawnych lat sprawia, że książkę czyta się niczym powieść. Zarazem jest to niezwykła i zaskakująca rozmachem próba całościowego spojrzenia na tę historię i jedna z nielicznych prób jej analizy z perspektywy ekonomiczniej i kulturowej. Andrzej Fiedoruk – socjolog i historyk. Rodowity Białostocczanin. Swoje zainteresowanie wszelakimi aspektami kuchni i jedzenia przedstawił w ponad 60 publikacjach. W dorobku ma: powieści, felietony, eseje, a nawet powieść sensacyjną, związane z kulturą kulinarną. Jeden z recenzentów określił go mianem „kucharza publicysty”, gdyż jego książki, budowane na esencjonalnej historii, dosmaczane są komentarzem, doprawiane anegdotami i dykteryjkami kulinarnymi.

Szczegóły

Tytuł: Jak dawniej jadano
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: RM
ISBN: 9788381518949
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 432
Format: 14.0x20.5cm
Oprawa: Miękka

Recenzje