Powtarzające się, uporczywe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, nie zawsze muszą być objawem groźnej choroby. Mogą one towarzyszyć schorzeniu zwanemu zespołem jelita nadwrażliwego lub jelitem drażliwym. W powstawaniu i leczeniu tego schorzenia znaczącą rolę odgrywają zarówno czynniki żywieniowe, jak i psychiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. W książce zawarto praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Szczegóły
Tytuł: Zespół jelita nadwrażliwegoAutor: Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Seria: Instytut żywności i żywienia zaleca
ISBN: 9788320040456
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 104
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.15 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Zgaga i refluks żołądkowy
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Historia wewnętrzna Serce
Feeria
Piekło otwarte
Media Rodzina
Historia wewnętrzna
Feeria
Podpalacz
Marginesy
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja
Słowne (dawniej Burda Książki)
Nowe wychowanie seksualne
Mamania
Chmurdalia
Znak
Patyki, badyle
Marginesy