Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta

Znak

  • Rok wydania: 2024
  • Format: 14.0 x 20.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Dzisiaj
Sugerowana cena
54,99 PLN
Nasza cena
51,09 PLN
Oszczędzasz 8%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 43,25 zł



Magdalena Wolińska-Riedi, autorka książki „Mój Rzym” oraz watykańskiej trylogii z bestsellerową „Kobietą w Watykanie”, od ponad dwudziestu lat mieszka w samym sercu Wiecznego Miasta. Tym razem w swojej opowieści zabiera nas na niezwykły spacer po historii najsłynniejszych rzymskich dań.

Poczujemy zapach świeżych ziół i aromatycznych przypraw, odkryjemy smak chrupiącej bruschetty, prawdziwej rzymskiej pizzy i doskonałego makaronu, jaki zjeść można tylko tutaj. Poznamy dzieje rodzin, które od pokoleń prowadzą restauracje w sercu Rzymu, kultywując tradycję przodków i bazując na prastarych przepisach.

Wyruszymy wraz z autorką na spacer po nieodkrytych zaułkach miasta, by trafić do lokali, które pachną tradycją, historią i miłością do rzymskiej kuchni – pełnej smaku, aromatu i pikanterii. Dowiemy się, co odróżnia pizzę rzymską od neapolitańskiej, w której dzielnicy znajduje się najstarsza restauracja świata, dlaczego figi są najlepszym dodatkiem do letniego obiadu i czemu warto zamawiać wino stołowe.

Autorka zaprosi nas również do swojej kuchni, dzieląc się z czytelnikami przepisami, dzięki którym będziemy mogli zmysłami przenieść się do Wiecznego Miasta i „skosztować” Rzymu w naszym własnym domu.

Szczegóły

Tytuł: Rzym od kuchni. Śladami historii najsłynniejszych dań Wiecznego Miasta
Autor: Magdalena Wolińska-Riedi
Wydawnictwo: Znak
ISBN: 9788324069118
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 288
Format: 14.0 x 20.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

Recenzje