Poznaj śmiercionośne tajemnice, które kryją się w twojej domowej apteczce i w kuchennych
szafkach…
Wiemy, że za ostry smak papryczki odpowiada kapsaicyna, kawa pobudza nas dzięki kofeinie kryjącej się w ziarnach kawowca, a zażycie penicyliny pozwala zwalczyć niejedną infekcję bakteryjną. Jednak substancje, które tak chętnie wykorzystujemy do własnych celów, nie powstały z myślą o nas. Rośliny, grzyby, drobnoustroje i zwierzęta produkują toksyny na masową skalę, aby się bronić. Ponadto podczas gdy jedne gatunki wznoszą swoje trujące fortece, inne w wyniku ewolucji uczą się je forsować, a ten ukryty wyścig zbrojeń trwa od wieków tuż przed naszym nosem. Jaką rolę odgrywamy w nim my sami? Jak to się stało, że zaczęliśmy używać… oraz nadużywać rozmaitych substancji? Jakie jest ich prawdziwe przeznaczenie?
Przeczytaj tę książkę, a już nigdy nie spojrzysz tak jak wcześniej na rośliny doniczkowe, grzyby, owoce, warzywa i… historię ludzkości.
Szczegóły
Tytuł: Przepyszne trucizny. Od przypraw do narkotykówAutor: Noah Whiteman
Wydawnictwo: Feeria
Kod paskowy: 9788367931861
Tytuł oryginału: Most Delicious Poison
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Paszkowska Aleksandra
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 416
Oprawa: Miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Nocny dom
Dolnośląskie
Morderstwo odbędzie się
Dolnośląskie
Apteka domowa
Bellona
Cywil na wojnie
Bellona
Błękitny fin de siècle
Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego
Nie tylko Chałupy. Naturyzm w PRL
Wydawnictwo Krytyki Politycznej
Zatruta krew. Tom 2
Dolnośląskie
Drużyna do zadań specjalnych. Dola i Los. Tom 6.
SQN - Sine Qua Non