Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania

Poznańskie

  • Rok wydania: 2024
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
37,72 PLN
Oszczędzasz 25%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 32,61 zł



Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności.

Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji?
Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji?
Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie?
Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych
miniogródkach w miastach?
W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie?

Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma  ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim  z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje  dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach  regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością.  Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy  żywności ze wsi do miast.

Książkę wzbogacają oryginalne przepisy kulinarne, ilustrowane grafikami i reklamami z czasów okupacji.

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo Poznańskie
Fredry 8
61-701 Poznań (Polska)
tel: 61 623 38 38
email: handlowy@wydawnictwopoznanskie.com


Szczegóły

Tytuł: Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania
Autor: Aleksandra Zaprutko-Janicka
Wydawnictwo: Poznańskie
ISBN: 9788368263138
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 280
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami

Recenzje