Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian

MEDYK

  • Rok wydania: 2024
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
39,00 PLN
Nasza cena
31,11 PLN
Oszczędzasz 21%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 30,65 zł



Książka „Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian” powstała na podstawie prastarych, sprawdzonych reguł stosowanych w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMCH). Przystępnie przedstawia zasady utrzymujące równowagę wewnątrzustrojową w organizmie (homeostazę), co zapewnia nam zdrowie. Publikacja zawiera część teoretyczną – krótki przegląd reguł i praw medycyny chińskiej oraz praktyczną – przepisy kulinarne smacznych, typowo polskich potraw zrównoważonych pięcioma smakami. Teoria Pięciu Przemian jest uniwersalna, ponadczasowa i ukazuje nam wszystkie procesy zachodzące cyklicznie w przyrodzie i w żywym organizmie. Zgodnie z tradycyjną medycyną chińską (TMCH): • Ogień to smak gorzki, kolor czerwony, pora roku lato, narządy: serce i jelito cienkie; • Ziemia to smak słodki, kolor żółty, pora roku późne lato, narządy: żołądek, śledziona i trzustka; • Metal to smak ostry, kolor biały, pora roku jesień, narządy: płuca i jelito grube; • Woda to smak słony, kolor czarny, pora roku zima, narządy: nerki i pęcherz moczowy; • Drzewo to smak kwaśny, kolor zielony, pora roku wiosna, narządy: wątroba i pęcherzyk żółciowy. W książce zwięźle zostały omówione funkcje fizjologiczne narządów wewnętrznych według reguł tradycyjnej medycyny chińskiej, ich różnorodne związki i zależności oraz wpływ natury pożywienia na ich pracę. Jest to zatem poradnik o prawidłowym żywieniu z wykorzystaniem wiedzy i mądrości zawartej w otaczającym nas świecie. Autor sądzi, że wiedza i osiągnięcia współczesnej medycyny oraz farmacji powinny służyć profilaktyce, której częścią jest zdrowe żywienie człowieka, w zgodzie z prawami natury promowanymi przez ekologię. Ludzi zdrowych i szczęśliwych cechują: empatia, otwartość, pogoda ducha, tolerancja i radość życia. Przewodnią rolą tej książki jest pomaganie im stać się takimi.

Szczegóły

Tytuł: Źródła zdrowia. Kuchnia polska według Pięciu Przemian
Autor: Marcin Rabka
Wydawnictwo: MEDYK
ISBN: 9788366866737
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 132
Oprawa: Miękka
Redakcja: Doroba Piotr

Recenzje