Władze robiły wszystko, by obywatele PRL przestali celebrować posiłki. Jedzenie miało jedynie zaspokoić potrzebę głodu i poprzez dostarczenie jak największej liczby kalorii – dać robotnikom siłę do pracy ku chwale nowej, ludowej ojczyzny. Na półkach sklepowych często brakowało owoców i warzyw innych niż ziemniaki. „Żelazna kurtyna” skutecznie odcięła nas od czerpania inspiracji kulinarnych z Zachodu, mogliśmy jedynie coś podpatrzeć u innych demoludów, które miały dostępny podobny zestaw składników. Zawrotną karierę w PRL zrobiło słowo „kombinować”: z powodu niedostatków na rynku spożywczym przygotowujący posiłki mieli ciężki orzech (nomen omen) do zgryzienia, gdy chciano zapewnić odpowiedni posiłek swojej rodzinie. Zatem kombinowano na wiele sposobów kuchni: hitem tamtych lat jest marcepan z fasoli, schabowy z mortadeli oczywiście niemającej nic wspólnego z włoską, czy parówki z nutrii. Te i inne smaczki z historii kulinarnej Polski Ludowej znajdą Państwo w książce Kuchnia (w) PRL. Kuchnia staropolska z czasów Gierka, sól na kartki i abstynencja do trzynastej. KUCHNIA W PRL - nie tylko wielbicieli kotletów jajecznych i parówek z nutrii zapraszamy do ECS na konferencję, która odbędzie się w dniach 4-5 czerwca 2022 roku. Udział zapowiedzieli badacze z całej Polski.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnia w PRLAutor: Grzegorz Piotrowski
Wydawnictwo: Europejskie Centrum Solidarności
Kod paskowy: 9788366532205
ISBN: 978-83-66532-20-5
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 292
Format: 175 x 220 x 20 mm
Oprawa: miękka
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Refleksyjny poradnik dla rodziców i rodzin...
Fraszka Edukacyjna
Historia pracy. Nowe dzieje ludzkości
Znak Horyzont
Uwolnij się od dręczyciela
Fraszka Edukacyjna
Co to jest wojna tw.
No Bell
Stan wojenny i stany nadzwyczajne
Europejskie Centrum Solidarności