Czas przejąć kontrolę nad ilością zjadanego cukru i na trwałe zmienić nawyki żywieniowe.
Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki „narkotyku”, jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.
Autor, opierając się m.in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:
Spośród wszystkich składników odżywczych cukier ma najsilniejszy wpływ na nasze zachowanie. Szukamy go, gdy jesteśmy zestresowani, znudzeni, poirytowani, bo dostarcza szybkiej nagrody w postaci poprawy nastroju, choć na krótko. Po tym zawsze przychodzi tzw. zjazd, kiedy organizm domaga się następnej dawki „narkotyku”, jakim jest cukier. Ponieważ czujemy się źle, znów sięgamy po słodkości i wpadamy w błędne koło. Najwyższa pora przerwać ten cykl.
Autor, opierając się m.in. na własnych doświadczeniach walki z uzależnieniem od cukru, a także badaniach naukowych i pracy z podopiecznymi, wyjaśnia:
- czym jest jedzenie emocjonalne i jaki jest związek cukru z emocjami,
- jak przeciwdziałać napadom objadania się,
- co zrobić, by tłumić zachcianki na słodycze,
- jakie są wady i zalety różnych diet (np. keto, wysokobiałkowa, post przerywany),
- jak przygotowywać posiłki, by były zdrowsze lub przynosiły mniej negatywnych konsekwencji zdrowotnych,
- jak trenować, by spalać nadwyżki kaloryczne.
Nie twierdzi on, że cukier trzeba całkowicie wyeliminować z życia. To niemożliwe i niepotrzebne! Sztuka polega na tym, by zrozumieć, dlaczego z niego korzystamy, i umieć go ograniczyć lub mądrze zastąpić.
Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.
Bo jak smutno byłoby już nigdy nie móc sięgnąć po kawałek czekolady.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa (Polska)
tel: 226630275
email: marginesy@marginesy.com.pl
Szczegóły
Tytuł: Metoda na cukier. Jak przestać jeść słodycze i czuć się świetnie w swoim cieleAutor: Bartek Szemraj
Wydawnictwo: Marginesy
ISBN: 9788368265163
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 280
Format: 20.0 x 14.0 cm
Oprawa: Twarda
Kraj produkcji: PL