"Kucharka szlachecka" Marii Marciszewskiej to wyjątkowa książka kucharska z XIX wieku, będąca świadectwem dawnej polskiej kultury kulinarnej. Skierowana do szlacheckich gospodarstw domowych, stanowi bogaty zbiór przepisów, które łączą tradycyjne smaki polskiej kuchni z europejskimi wpływami. Na jej kartach odnaleźć można receptury zarówno na codzienne potrawy, jak i wykwintne dania przygotowywane na uroczystości – od aromatycznych zup i wyrafinowanych dań mięsnych, po delikatne desery i domowe przetwory.
Książka jest czymś więcej niż tylko zbiorem przepisów. To także przewodnik po sztuce gotowania, pełen praktycznych wskazówek dotyczących organizacji kuchni, serwowania posiłków i przygotowywania potraw z dbałością o sezonowość składników. Odzwierciedla styl życia i obyczaje polskiej szlachty, w których kuchnia odgrywała centralną rolę w podtrzymywaniu tradycji i gościnności.
Ostrzeżenia:
Brak ostrzeżeń
Producent:
WYDAWNICTWO GRAFIKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Grzybowska 2/31
00-131 Warszawa (PL)
tel:
email: sklep@graf_ika.pl
Szczegóły
Tytuł: Kucharka SzlacheckaAutor: Maria Marciszewska
Wydawnictwo: Grafika
ISBN: 9788368063042
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 614
Format: 14.8x21.0cm
Oprawa: Twarda