Dietetycy są zgodni, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska ma korzystny wpływ na zdrowie. U wegetarian rzadziej występują: otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, osteoporoza, czy kamica żółciowa i nerkowa. Badania wykazują, że diety wegetariańskie obniżają zawartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi nawet o 20-30%, w porównaniu do osób żywiących się tradycyjnie. Wegetarianie, jak też osoby na tradycyjnej diecie mogą ?zdrowo? się odżywiać, należy jednak pamiętać o niebezpieczeństwie wystąpienia niedoborów składników odżywczych, oraz o konieczności odpowiedniego komponowania posiłków wegetariańskich.
Poradnik zawiera wskazówki jak prawidłowo zbilansować dietę oraz ciekawe i łatwe przepisy na dania kuchni wegetariańskiej. Dodatkowym atutem są precyzyjne wskazówki, oraz analiza wartości energetycznej do każdego przepisu.
Szczegóły
Tytuł: Dietetyczna kuchnia wegetariańskaAutor: Zofia Wieczorek-Chełmińska
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788320037142
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 224
Format: 20.0x14.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.25 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia wegetariańska Szybko i smacznie
Olesiejuk
Kuchnia wegetariańska. Szybko i smacznie
Olesiejuk
A to tylko...100 kalorii!
Parragon
Amarantus smacznie i zdrowo
Ekoprodukt
Żywienie w sporcie.
Kompletny przewodnik
Kompletny przewodnik
Zysk i S-ka