Rzym i Watykan Pascal Lajt Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu! Z czego słynie rzymska kuchnia? Skąd płynie woda zasilająca słynną fontannę di Trevi? Które święto obchodzi się w Rzymie najhuczniej? Czy warto odwiedzić Ogrody Watykańskie? Podczas podróży z Pascalem odkryjesz fascynujące zaułki Wiecznego Miasta! Wbrew temu, co myślą niektórzy – Rzym to nie leniwa atmosfera włoskich miasteczek prowincji. Rzym to stolica kraju i siedziba rządu, Watykan, tysiące świątyń i muzeów, getto i starożytne budowle. Rzym to pędzące skutery, trąbiące auta, syreny karetek – hałas, chaos, strajki i wieczny pęd. Jednocześnie Rzym to wyjątkowe muzeum pod otwartym niebem, gdzie zachwycające place, kościoły, pałace i fontanny tworzą scenografię codziennego życia, gdzie włoska la dolce vita to espresso o każdej porze, aperitivo po pracy i kolacja wśród bliskich. Barbara Kamińska autorka bloga Planet Rome Sezon na karczochy Wśród warzyw sezonowych bez wątpienia króluje karczoch. Na rzymskich stołach pojawia się w okresie od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Właściwie przyrządzony sprawi, że nigdy nie zapomni się jego smaku i zawsze będzie się miało na niego ochotę. Warto go skosztować w wersji po żydowsku – smażonego (carciofo alla giudia) – i po rzymsku – gotowanego (carciofo alla romana).
Kraj produkcji: PL
Ostrzeżenia:
Brak ostrzeżeń
Producent:
Wydawnictwo Pascal Sp. z o.o.
Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała (PL)
tel: 338282888
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Rzym i WatykanAutor: Barbara Kamińska
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 9788383174624
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 160
Format: 11.5x19.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.18 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kalabria i Basilicata
Pascal
Śmierć na bis
Świat Książki