W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności

Adventure Unlimited Beata Pawlikowska

  • Rok wydania: 2025
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2025-07-14)
Sugerowana cena
79,91 PLN
Nasza cena
70,96 PLN
Oszczędzasz 12%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 70,96 zł



Kompendium wiedzy na temat współcześnie wytwarzanej żywności. Książka będąca rezultatem trwającego wiele lat śledztwa dziennikarskiego. Autorka z dociekliwością bada tajniki przemysłowo produkowanego jedzenia. Na podstawie wielu cytowanych badań naukowych i innych źródeł odkrywa zaskakującą prawdę o produktach żywnościowych sprzedawanych w sklepach, m.in.: • Kwasek cytrynowy jest robiony z czarnej pleśni hodowanej na genetycznie modyfikowanej kukurydzy w Chinach. • Emulgatory dodawane do przetworzonej żywności mogą uszkodzić jelita i zaburzyć mikrobiom. • Chiński cynamon, kasja, zawiera duże ilości kumaryny, która może wywołać uszkodzenie wątroby i nowotwory. • Jak obliczyła Najwyższa Izba Kontroli, przeciętny Polak wraz z żywnością kupioną w sklepie zjada w ciągu roku 2 kilogramy chemicznych dodatków. • W sokach i napojach dla dzieci benzoesan sodu pod wpływem obecności witaminy C ulega przekształceniu w rakotwórczy benzen. • Słodziki dodawane do przetworzonej żywności pobudzają niezaspokojone uczucie głodu i tłumią poczucie sytości. • Syrop z agawy jest bardziej szkodliwy niż cukier i syrop glukozowo-fruktozowy. • Dzieci są najbardziej narażone na szkodliwy wpływ dodatków do żywności, ponieważ mają małą masę ciała i chętnie sięgają po najbardziej toksyczne jedzenie, takie jak słodzone napoje gazowane, parówki, batony i inne słodycze. W niektórych przypadkach przekroczenie dziennego limitu uważanego za bezpieczny sięgało 681%. • Jak podaje NIK, azotynów w produktach mięsnych w Polsce jest tak dużo, że u większości osób przekracza 100% dopuszczalnej dziennej dawki, a u dzieci 562%.

Producent:
ADVENTURE UNLIMITED PAWLIKOWSKA BEATA
ul. Niewinna 11 / 2
02-995 Warszawa (PL)
tel:
email: [email protected]


Szczegóły

Tytuł: W dżungli jedzenia Największe kłamstwa współcześnie wytwarzanej żywności
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawnictwo: Adventure Unlimited Beata Pawlikowska
ISBN: 9788397548909
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 584
Oprawa: Twarda

Recenzje

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: