Kalimera!
Grecka kuchnia przypomina o tym, co pierwotne, prawdziwe. Tam wszystko ze sobą współgra. A także nie ma miejsca na błędy – bo nie da się ich popełnić. Wszystkie przepisy są proste, lecz nie prostackie. Przez to kuchnia grecka może być niedoceniana. Kojarzona jest bowiem głównie z serem feta i mięsem. Ale to pozory! Jest ona znacznie bogatsza w warzywa oraz rośliny strączkowe, niż się ludziom wydaje. Królują w niej proste receptury, sporo oliwy, oregano i pomidory oraz sporo strączków. No i niemal każdy przepis zaczyna się od “morza oliwy” (i nie jest to przesada).
To kuchnia absolutnie przyjazna weganom, roślinożercom i wegetarianom. W jej typowych i tradycyjnych daniach bez większego problemu spotyka się dania 100% wegańskie. Nie trzeba kombinować, szukać, sprawdzać drobnego druczku w menu restauracji, bo w każdej są dania roślinne i wysokobiałkowe – hummus, fava, fasola czy ciecierzyca.
A co w menu?
Na słodko: halva, baklawa, minipączki czy kisiel z winogron.
Meze (przystawki): tzatziki, pasta z groszku czy bakłażana, dolmades albo suchary z pomidorami.
Zupa: zupa z ciecierzycy z cytryną albo z soczewicy, a może z fasoli z pomarańczą.
Duże danie: ziemniaki cytrynowe, grillowane boczniaki, placuszki z pomidorów albo makaron orzo w pomidorach
Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. Wegan Nerd wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od kilku lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazały się książki Świętujemy! (2019), Italia dla zielonych (2021), Gotuj! Roślinnie (2024).
Grecka kuchnia przypomina o tym, co pierwotne, prawdziwe. Tam wszystko ze sobą współgra. A także nie ma miejsca na błędy – bo nie da się ich popełnić. Wszystkie przepisy są proste, lecz nie prostackie. Przez to kuchnia grecka może być niedoceniana. Kojarzona jest bowiem głównie z serem feta i mięsem. Ale to pozory! Jest ona znacznie bogatsza w warzywa oraz rośliny strączkowe, niż się ludziom wydaje. Królują w niej proste receptury, sporo oliwy, oregano i pomidory oraz sporo strączków. No i niemal każdy przepis zaczyna się od “morza oliwy” (i nie jest to przesada).
To kuchnia absolutnie przyjazna weganom, roślinożercom i wegetarianom. W jej typowych i tradycyjnych daniach bez większego problemu spotyka się dania 100% wegańskie. Nie trzeba kombinować, szukać, sprawdzać drobnego druczku w menu restauracji, bo w każdej są dania roślinne i wysokobiałkowe – hummus, fava, fasola czy ciecierzyca.
A co w menu?
Na słodko: halva, baklawa, minipączki czy kisiel z winogron.
Meze (przystawki): tzatziki, pasta z groszku czy bakłażana, dolmades albo suchary z pomidorami.
Zupa: zupa z ciecierzycy z cytryną albo z soczewicy, a może z fasoli z pomarańczą.
Duże danie: ziemniaki cytrynowe, grillowane boczniaki, placuszki z pomidorów albo makaron orzo w pomidorach
Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. Wegan Nerd wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od kilku lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazały się książki Świętujemy! (2019), Italia dla zielonych (2021), Gotuj! Roślinnie (2024).
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Marginesy spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
ul. Mierosławskiego 11A
01-527 Warszawa (PL)
tel:
email:
Szczegóły
Tytuł: Grecja dla zielonychAutor: Alicja Rokicka
Wydawnictwo: Marginesy
Kod paskowy: 9788368367447
ISBN: 978-83-68367-44-7
Rok wydania: 2025
Ilość stron: ok. 288
Oprawa: Miękka
Kraj produkcji: PL