Umami. Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchni
Pascal

Dlaczego w Japonii owce są na diecie szparagowej, a łososie jedzą skórki z winogron?
Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek!
Z tej książki dowiesz się m.in:
Tomasz Cegielski, wieloletni mieszkaniec Tokio, zabiera nas w podróż pełną smaków i zapachów! Odkrywa przed nami tajniki japońskiej gastronomii, pokazuje zarówno tanie knajpki z rāmenem, jak i ekskluzywne restauracje z tradycyjnym sushi. Spaceruje wąskimi alejkami pełnymi szyldów, lampionów i miejsc, gdzie stołują się okoliczni mieszkańcy. Wpada do yakiniku-ya, gdzie można samodzielnie przygotować na grillu japońską wołowinę wagyū oraz inne specjały. A to tylko początek!
Z tej książki dowiesz się m.in:
- Czy wołowina Kōbe to rzeczywiście najlepsze czerwone mięso w Japonii?
- Co, gdzie i jak zamówić oraz ile to kosztuje?
- Która potrawa jest bardziej śmiercionośna od fugu?
- Czym się różni tempura od furai?
- Czy najlepsze sushi znajdziemy w najdroższych restauracjach?
- Co zjeść w Tokio, Osace czy Sapporo?
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo PASCAL Sp.z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko Biała (PL)
tel: 33 828 28 28
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Umami. Jak smakuje Japonia. Poznaj smaki japońskich miast, lokalne targi i knajpki, mistrzów kuchniAutor: Tomasz Cegielski
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 9788383174914
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 352
Format: 15.8 x 21.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Kraj produkcji: PL