Wyspa słońca, granity i czerwonych pomarańczy - Co wyróżnia sycylijską pizzę? - Które święto na Sycylii obchodzi się najhuczniej? - Gdzie w Palermo spróbować najlepszego street foodu? - Którą trasą wejść na Etnę? Podczas podróży z Pascalem odwiedzisz najpiękniejsze plaże Sycylii! Sycylia to raj kąpieli morskich, wodnych i podwodnych wypraw, spacerów i odpoczynku na szerokich plażach. Sycylia to także kolebka nauki, kultury, sztuki i literatury. Od tętniącego życiem Palermo przez starożytne Syrakuzy, malowniczą Taorminę z widokiem na Etnę po antyczne Agrigento i pełną uroku Katanię – Sycylia urzeka, fascynuje i przyciąga niepowtarzalnym klimatem, atmosferą i oryginalną kuchnią.
Dominika Friedrich autorka bloga @sycyliabocznymidrogami Sycylijska granita Na terenie Włoch granita jest robiona z pokruszonego lodu z syropem, natomiast na Sycylii wytwarzana mieszanka utrzymuje się w konsystencji półpłynnego kremu, czymś pomiędzy musem i lodami. Możliwości smakowe są nieskończone: kawowa, cytrynowa, truskawkowa, pistacjowa, migdałowa, morwowa, figowa, melonowa, arbuzowa, brzoskwiniowa z winem malvasia...
Producent:
Wydawnictwo PASCAL Sp.z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko Biała (PL)
tel: 33 828 28 28
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: SycyliaAutor: Dominika Friedrich
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 9788383174648
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 160
Format: 11.5x19.0cm
Oprawa: Miękka