Kulinarny rarytas sprzed 150 lat w stylowej oprawie graficznej. Urzekające autentyzmem połączenie prywatnej książki kucharskiej i poradnika gospodarstwa domowego. A zarazem – pełne smaczków świadectwo epoki i apetyczna porcja wiedzy na temat życia w ziemiańskim dworze.
Domowy zbiór przepisów i porad, notowanych przez dziesięciolecia w tym samym zeszycie, zapoczątkowała w latach 40. XIX wieku Józefa z Łempickich Morawska, pani we dworze w Jurkowie niedaleko Leszna. W ślad za nią kolejne kobiety z jej rodziny gromadziły w nim różnorodne przepisy kulinarne – na konfitury z róży i sorbet z akacji, leguminy i pieczenie, potrawy codzienne i odświętne przysmaki. Ale także wypróbowane domowe sposoby na to, jak czyścić jedwabne suknie, tuczyć drób, sadzić tulipany, uprawiać szparagi i leczyć cholerę.
Rękopis przetrwał do naszych czasów, a stworzona w ten sposób domowa księga urzeka staroświeckim stylem, intryguje pomysłowością i różnorodnością przepisów. Uzupełniona o wstęp wprowadzający w realia epoki, a także malarskie ilustracje oraz autentyczne zdjęcia i listy z archiwum rodzinnego, niczym wehikuł czasu pozwala zanurzyć się w atmosferę tętniącego życiem wielkopolskiego dworu.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Dwie Siostry Sp. z o.o.
Al. 3 Maja 2/183
00-391 Warszawa (PL)
tel: (+48) 22 115 44 10
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Szparagi solić, krety gubić. Księga domowych porad wielkopolskiego dworuAutor: Helena Stiasny
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Kod paskowy: 9788381507240
ISBN: 978-83-8150-724-0
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 323
Format: 20.0 x 25.0 cm
Oprawa: Twarda
Kraj produkcji: PL