Na kartkach “Jerozolimy” Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi odkrywają ekscytującą kuchnię swojego rodzinnego miasta i jego różnorodnych muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności. Obaj autorzy urodzili się w Jerozolimie w tym samym roku – Tamimi po arabskiej wschodniej stronie, a Ottolenghi po żydowskiej zachodniej.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.
Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W „Jerozolimie” połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
Ta zachwycająca książka kucharska przedstawia, z unikalnej, międzykulturowej perspektywy, 120 przepisów: od nowatorskich dań warzywnych do słodkich, wspaniałych deserów.
Ottolenghi, który jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie. W „Jerozolimie” połączył siły z Samim Tamimi, by stworzyć najbardziej osobistą książkę kucharską, jaka kiedykolwiek powstała.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Katarzyna Drewnowska Wydawnictwo Filo
ul. Jeżewskiego 3/39
02-796 Warszawa (PL)
tel: +48 603 952 321
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Jerozolima. Książka kucharskaAutor: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
Wydawnictwo: Filo
Kod paskowy: 9788362903856
ISBN: 978-83-62903-85-6
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 320
Format: 20.0 x 27.5 cm
Oprawa: Twarda wypełniona gąbką
Waga: 1.388 kg
Kraj produkcji: PL


