W dobie rosnącego zainteresowania wpływem stylu życia na zdrowie psychiczne, książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” stanowi przełomowe opracowanie, które zmienia sposób myślenia o psychiatrii i profilaktyce chorób psychicznych. Ta wyjątkowa publikacja w sposób mistrzowski łączy naukową precyzję z praktycznym podejściem klinicznym, czyniąc z niej nie tylko kompendium wiedzy, ale także inspirujący przewodnik dla praktyków i studentów medycyny, dietetyki oraz psychologii. Książka została osadzona w paradygmacie medycyny opartej na faktach (EBM) i w pełni wpisuje się w ideę medycyny stylu życia oraz psychiatrii zintegrowanej. Autorki w sposób klarowny i przekonujący pokazują, że dieta to nie tylko tło leczenia psychiatrycznego, lecz jego istotny element, mogący wspierać farmakoterapię, psychoterapię i zapobiegać nawrotom chorób. Publikacja prezentuje najnowsze doniesienia naukowe dotyczące osi jelito–mózg, mikrobioty, neuroprzekaźników i mechanizmów metabolicznych, a jednocześnie przekłada tę wiedzę na praktyczne strategie terapeutyczne, możliwe do zastosowania w codziennej pracy z pacjentem. Książka „Dietoterapia w zaburzeniach psychicznych” to: interdyscyplinarne opracowanie łączące wiedzę z zakresu psychiatrii, dietetyki, neurobiologii i psychologii, kompleksowe omówienie roli składników odżywczych, mikrobioty i stylu życia w profilaktyce oraz terapii zaburzeń psychicznych, praktyczne wskazówki kliniczne oparte na aktualnych dowodach naukowych, inspiracja do zmiany sposobu postrzegania pacjenta – z perspektywy holistycznej i spersonalizowanej. Autorki przekonują, że troska o zdrowie psychiczne zaczyna się od codziennych wyborów, sposobu odżywiania i uważności wobec siebie. Dzięki przejrzystemu stylowi, bogactwu odniesień naukowych i licznym przykładom klinicznym, publikacja ta może być wykorzystywana zarówno przez: lekarzy psychiatrów, dietetyków, psychologów, studentów kierunków medycznych, osoby zainteresowane wpływem żywienia na nastrój, emocje i zdrowie psychiczne. Publikacja ta wyznacza nowy kierunek w rozumieniu zdrowia psychicznego – opartego na nauce, empatii i świadomości, że ciało i umysł są ze sobą nierozerwalnie połączone. Jest to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy pragną poszerzyć horyzonty, zrozumieć związek między dietą a emocjami i odkryć potencjał żywienia w terapii i profilaktyce zaburzeń psychicznych.
Producent:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie Sp. z o.o.
ul. G. Daimlera 2
02-460 Warszawa (PL)
tel: 22 695 48 15
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Dietoterapia w zaburzeniach psychicznychAutor: Róg Joanna, Karakuła-Juchnowicz Hanna
Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN: 9788301246044
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 410
Format: 14.3x20.5cm
Oprawa: Miękka


