Wielka księga kuchni japońskiej
Poznaj, zorientuj się i do dzieła!

Marginesy

  • Rok wydania: 2026
  • Format: 23.5x31.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Przedsprzedaż
Sugerowana cena
129,90 PLN
Nasza cena
99,05 PLN
Oszczędzasz 24%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 99,05 zł



100 przepisów dla wszystkich miłośników kuchni japońskiej na każdym poziomie zaawansowania Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych na świecie, a dzięki tej książce krok po kroku opanujesz najważniejsze techniki: od krojenia warzyw przez zawijanie omletu po peklowanie metodą kobujime i obsmażanie metodą tataki, dowiesz się, jak wybrać świeżą rybę i jak wydobyć smak umami, oraz poznasz rodzaje ryżu, tofu, makaronów, octów, grzybów i wodorostów. A potem już tylko gotuj! Zrób esencjonalne i klarowne dashi, rozgrzej się zupą tonjiru z soczystą białą rzodkwią i mieszanką siedmiu przypraw, zaserwuj gustowne sashimi z przegrzebków, wykorzystaj ulubione warzywa do otulającego placka okonomiyaki (japońskie okonomi oznacza „to, co lubisz”!), zachwyć bliskich szaszłykami yakitori i deserem ichigo daifuku – ciastkami z kleistej mąki ryżowej z dodatkiem zielonej herbaty, nadziewanymi słodką pastą z czerwonej fasoli i truskawką. To idealna książka dla tych, którzy chcą gotować autentyczne japońskie potrawy jak profesjonalny szef kuchni! Moja wewnętrzna kulinarna księgowa – a tak nazywam tę część mnie, która kocha algorytmy, dobrze wytłumaczone przepisy i precyzyjne wyjaśnienia – jest zachwycona tą książką! Krok po kroku przeprowadza czytelnika przez proces przygotowania japońskich klasyków, rozwiewa wątpliwości i systematyzuje wiedzę. A wszystko to w niezwykle atrakcyjnej, kolorowej i przystępnej formie. Nanbanzuke przestało mieć przede mną tajemnice! Paulina Nawrocka-Olejniczak, dziennikarka kulinarna, twórczyni podcastu „Zabawy jedzeniem” i autorka książki Kluski. Teoria i praktyka Wielka księga kuchni japońskiej to nie tylko zbiór przepisów na takie ikoniczne japońskie dania jak zupa miso, okonomiyaki, pierożki gyoza, donburi czy daifuku, ale idealny przewodnik po kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Sachiyo Harada przeprowadza czytelnika przez podstawowe składniki i techniki wykorzystywane w kuchni japońskiej, dzięki czemu gotowanie w domu będzie łatwiejsze. To uczta zarówno dla żołądka, jak i dla oka. Rozbudza wszystkie zmysły! Małgorzata Muraszko, dziennikarka „Gazety Wyborczej”

Producent:
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa (PL)
tel: 226630275
email: [email protected]


Szczegóły

Tytuł: Wielka księga kuchni japońskiej
Podtytuł: Poznaj, zorientuj się i do dzieła!
Autor: Harada Sachiyo
Wydawnictwo: Marginesy
ISBN: 9788368549249
Tytuł oryginału: Le Grand manuel de la Cuisine Japonaise
Tłumacz: Celińska Adriana
Języki: polski
Rok wydania: 2026
Ilość stron: 288
Format: 23.5x31.0cm
Oprawa: Twarda

Recenzje

Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: