Wysypisko śmieci, prosiak znikający w środku nocy i naprawdę nieokrzesany człowiek. O co chodzi? To ściśle tajne. Wiedzcie jednak, że to naprawdę śmierdząca sprawa! Trzeci tom perypetii bystrego jeża, który przypadkowo został detektywem.
Pewnego ranka jeż Jefferson, odśnieżając podjazd do garażu ze swoim przyjacielem, prosiakiem Gilbertem, zauważa wystający ze śniegu but. W bucie znajduje się wełniana skarpeta. W skarpecie znajduje się stopa. A na końcu stopy – kot Emil, fotograf. Przemarznięty i nieprzytomny.
Skąd on się tu wziął? Kto ukradł jego aparat? I przede wszystkim: dlaczego? Jefferson i Gilbert rozpoczynają nowe, niebezpieczne śledztwo…
Trzecia część przygód Jeffersona i Gilberta mrozi krew w żyłach i trzyma w napięciu do końca. Jean-Claude Mourlevat – gwiazda francuskiej literatury dla dzieci i młodzieży – z właściwą sobie lekkością i ironicznym humorem splata detektywistyczną intrygę z ważnym tematem ochrony środowiska.
Polecamy także wcześniejsze tomy serii: „Jefferson. Detektyw mimo woli” i „Jefferson daje z siebie wszystko”.
Kraj produkcji: PL
Producent:
Wydawnictwo Dwie Siostry Sp. z o.o.
Al. 3 Maja 2/183
00-391 Warszawa (PL)
tel: (+48) 22 115 44 10
email: [email protected]
Szczegóły
Tytuł: Jefferson. Cuchnące śledztwoAutor: Jean-Claude Mourlevat, Antoine Ronzon
Wydawnictwo: Dwie Siostry
Seria: Jefferson
ISBN: 9788381506946
Tłumacz: Bożena Sęk
Rok wydania: 2026
Ilość stron: 220
Format: 200x150 mm
Oprawa: twarda
Kraj produkcji: PL





