Dawniej w każdym klasztorze znajdowała się piekarnia. Zakony były samowystarczalne i wypiekano tam wszystko, co potem spożywano, przede wszystkim chleb, ale również placki, ciasteczka oraz słodkie i pikantne przysmaki. Zwłaszcza na duże święta kościelne wypiekano prawdziwe specjały, aby osłodzić sobie nimi życie. Dr Petra Altmann, specjalizująca się w zwyczajach i życiu klasztornym, uchyla przed nami rąbka tajemnicy klasztornej tradycji piekarskiej, wzbogacając ja legendami i historią powstania przysmaków.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.
W książce podano 85 przepisów na najbardziej ulubione dania i dotąd niepublikowane recepty z piekarni opactwa cysterek Oberschönenfeld, w Gessertshausen w Szwabii. Te słodkie i pikantne przysmaki będące częścią tradycji klasztornej można bez kłopotu przygotować również w domu.
Szczegóły
Tytuł: Wypieki w tradycji klasztornejPodtytuł: Chleb powszedni i świąteczne specjały
Autor: Altmann Petra
Wydawnictwo: Księgarnia Św. Wojciecha
ISBN: 9788375162363
Tytuł oryginału: Backen in der Klostertradition
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Namińska Renata
Języki: polski
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 156
Format: 19.5x17.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.39 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Portugalia dookoła świata
Pascal
Aladyn
(Audiobook) (55067)
Egmont
Człowiek nietoperz Tom 1
Dolnośląskie
Pancerne serce
Dolnośląskie