Domowe gołębie to jedyne swobodnie latające ptaki domowe, które zawsze wracają do swojego gniazda - gołębnika. Są łatwe w utrzymaniu i nie mają zbyt wysokich wymagań bytowych. Szybko akceptują swojego opiekuna i okazują mu ufność i przywiązanie.
Heinrich Mackrott, hodowca z kilkudziesięcioletnim stażem i doktor nauk o żywieniu zwierząt, dzieli się z czytelnikami swą imponującą wiedzą o gołębiach. Początkujący znajdą w książce podstawowe wiadomości, które ułatwią rozpoczęcie hodowli. Doświadczeni poznają problemy dotyczące chowu gołębi i najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.
W książce opisano sposób budowy i wyposażenie różnych typów gołębników. Dowiesz się z niej, jak karmić gołębie, jak dbać o lęg i wychów. Poznasz prawa genetyki, których znajomość umożliwia sprawowanie kontroli nad cechami ptaków. Wyjaśniono proces pierzenia się i omówiono choroby najczęściej atakujące gołębie. Przedstawiono najważniejsze organizacje zrzeszające hodowców. Poruszono również temat akrobatyki, lotów wysokich i długodystansowych gołębi. Podkreślono także zalety kulinarne mięsa tych ptaków i podano liczne przepisy na wyśmienite potrawy z gołębiego mięsa.
Heinrich Mackrott, hodowca z kilkudziesięcioletnim stażem i doktor nauk o żywieniu zwierząt, dzieli się z czytelnikami swą imponującą wiedzą o gołębiach. Początkujący znajdą w książce podstawowe wiadomości, które ułatwią rozpoczęcie hodowli. Doświadczeni poznają problemy dotyczące chowu gołębi i najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie.
W książce opisano sposób budowy i wyposażenie różnych typów gołębników. Dowiesz się z niej, jak karmić gołębie, jak dbać o lęg i wychów. Poznasz prawa genetyki, których znajomość umożliwia sprawowanie kontroli nad cechami ptaków. Wyjaśniono proces pierzenia się i omówiono choroby najczęściej atakujące gołębie. Przedstawiono najważniejsze organizacje zrzeszające hodowców. Poruszono również temat akrobatyki, lotów wysokich i długodystansowych gołębi. Podkreślono także zalety kulinarne mięsa tych ptaków i podano liczne przepisy na wyśmienite potrawy z gołębiego mięsa.
Szczegóły
Tytuł: Gołębie Poradnik dobrego hodowcyAutor: Mackrott Heinrich
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
ISBN: 9788372438164
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 176
Format: 16.5x21.0cm
Oprawa: Miękka