Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.
Szczegóły
Tytuł: Kuchnie regionalne MazuryAutor: Hańska Magdalena
Wydawnictwo: KDC Klub dla Ciebie
ISBN: 9788325803551
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 80
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.37 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Schone Augen
Carsten Tsara ist verliebt
Carsten Tsara ist verliebt
Max Hueber Verlag
Choroby skóry i choroby przenoszone drogą płciową
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Złotowłosa i trzy misie
Wilga
Biała gejsza
Świat Książki
Tatiana i Aleksander
Świat Książki