Swój codzienny jadłospis możemy wzbogacić potrawami kuchni innych narodów, zwłaszcza jeśli jest to kuchnia sąsiadów, mocno osadzona w historii Polski, kuchnia zagubiona w dawnych kresowych dworkach szlacheckich, mieszczańskich jadalniach i okopcona sadzą włościańskich pieców. Taki jest kresowy tygiel kulinarny. Może nie tak wyraźny jak kuchnie narodowe, ale realny, wystarczy tylko uważnie się przyjrzeć kulturze poszczególnych narodów, które ją budowały. Jest ona istotą kuchni pogranicza, zróżnicowana, ale i jednorodna, jednoznacznie łatwa do zidentyfikowania. Zapraszamy więc wszystkich, którym nieobce są rozkosze poszukiwania smaków, na kulinarną wyprawę na Kresy.
Szczegóły
Tytuł: Kresowy tygiel kulinarnyPodtytuł: Kuchnia białoruska
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
ISBN: 9788375065909
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 264
Format: 16.0x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.46 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Piaskowe malowanki - Era dinozaurów
Alexander
365 obiadów
Dragon
Duchy Kresów Wschodnich
Von Borowiecky
Polska Kuchnia i Spiżarnia
Graf_ika
Saga rodu Forsyte`ów Tom 1 Posiadacz
Prószyński i S-ka