Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą "okowita", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa "wódka" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo "wódka" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki "woniejące", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami.
Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich.
Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki.
Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.
Szczegóły
Tytuł: NalewkiPodtytuł: Ponad 100 przepisów
Autor: Adamska Elżbieta
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788377087725
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 224
Format: 16.0x20.5cm
Oprawa: Gąbka
Waga: 0.68 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Network
Pięć miesięcy przed 11 września
Pięć miesięcy przed 11 września
Sensacje XX wieku
W tajnej służbie
Albatros
Joyland
Prószyński i S-ka
Bezcenny
W.A.B.