Nalewki
Ponad 100 przepisów

Olesiejuk

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 16.0x20.5cm
  • Oprawa: Gąbka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
24,99 PLN
Nasza cena
18,81 PLN



Aquae vitae to po łacinie woda życia, termin oznaczający wszelkiego rodzaju nalewki. W Polsce przyjął się pod nieco zniekształconą nazwą "okowita", którą określano wódki produkowane według własnych receptur. Z kolei etymologię słowa "wódka" można wywodzić do wody, ale pierwotnie mianem tym określano wody lecznicze, mające służyć zachowaniu zdrowia i urody. Później słowo "wódka" objęło znaczeniem alkoholowe wyciągi, które miały leczyć wszelkie dolegliwości oraz wódki "woniejące", czyli pachnące. Alkohol wytwarzano głównie z zacierów żytnich lub owocowych i łączono z ziołami, kwiatami, pestkami, nasionami, warzywami i olejkami. Początkowo techniki produkcji nalewek najlepiej opanowali mnisi. Wkrótce zagościły one na stołach karczm i dworów szlacheckich. Dziś znamy przeszło sześćset gatunków wódek i na różnego rodzaju prezentacjach stale pojawiają się nowe smaki. Od agrestówki, absyntu i alaszu do żubrówki i żurawinówki, czyli ponad sto przepisów na nalewki domowe według starych, sprawdzonych przepisów.

Szczegóły

Tytuł: Nalewki
Podtytuł: Ponad 100 przepisów
Autor: Adamska Elżbieta
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788377087725
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 224
Format: 16.0x20.5cm
Oprawa: Gąbka
Waga: 0.68 kg

Recenzje