Llibre de Sent Soví
Katalońska średniowieczna księga kucharska

Historia Iagielolonica

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
21,00 PLN
Nasza cena
19,85 PLN
Oszczędzasz 6%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł



Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.

Szczegóły

Tytuł: Llibre de Sent Soví
Podtytuł: Katalońska średniowieczna księga kucharska
Autor: Rafał Hryszko
Wydawnictwo: Historia Iagielolonica
ISBN: 9788362261253
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 215
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.27 kg

Recenzje