Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Napisana żywym i przystępnym językiem książka Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych, pozwala lepiej zrozumieć, dlaczego jemy to, co jemy, oraz stanowi bezcenne źródło informacji zarówno dla laików, jak i specjalistów pragnących poszerzyć swoją wiedzę na temat zachowań związanych z jedzeniem.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego.
Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących tej rozległej dziedziny. Chociaż w analizie różnych zachowań związanych z jedzeniem autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, kładzie ona nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego.
Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenia, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
Producent:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Podmiot odpowiedzialny:
Wydawnictwo AMBER Sp. z o.o.
ul. Królewicza Jakuba 27 A
02-956 Warszawa (PL)
tel: kontakt@wydawnictwoamber.pl
email:
Szczegóły
Tytuł: Psychologia odżywiania się. Od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowychAutor: Jane Ogden
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Seria: PSYCHOLOGIA
Kod paskowy: 9788323330516
ISBN: 978-83-233-3051-6
Tytuł oryginału: The Psychology of Eating: From Healthy to Disordered Behavior
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Andruszko Robert
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 370
Format: 16.0 x 23.0 cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.58 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Jedzenie i inne rzeczy
Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Istoty ulotne. Opowieści psychoterapeutyczne
Czarna Owca
Uważność w jedzeniu
CoJaNaTo