W dobie żywności genetycznie modyfikowanej targi przeżywają prawdziwy renesans, będąc źródłem świeżych, ekologicznych produktów i lokalnych, czasem zapominanych specjałów. Szefowie kuchni najlepszych restauracji na całym świecie czerpią tu inspiracje tworząc menu dla swoich gości.
Targi, bazary, targowiska od niepamiętnych czasów są miejscem wymiany towarów i miejscem spotkań. Ludzie z pasją kulinarną, podróżując po świecie zawsze znajdą sposobność, by odwiedzić lokalne bazary. Wizyta na targu to swoisty rytuał, można dotykać, wąchać i próbować produkty, sprawdzając ich smak i dojrzałość, przechadzać się pomiędzy straganami, porównywać ceny, targować się czy zwyczajnie rozmawiać ze sprzedającymi. Tu najlepiej zaobserwujemy zwyczaje miejscowych, podpatrzymy, co jedzą i co kupują.
Evita de Gor i Gavin Baxter stworzyli niezwykły dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który dostarczy ci wielu niezapomnianych wrażeń i będzie ci towarzyszył w czasie każdej wyprawy!
Zapraszamy w wyjątkową podróż, która zaczyna się w sercu miasta:
?poznaj niepowtarzalny klimat targowisk we Francji, Włoszech, Peru, Indonezji, Japonii czy Australii
?dowiedz się, jak ważne jest nieprzetworzone jedzenie
?sprawdź, jak interesujące kulturowo może być każde targowisko
?wypróbuj mnóstwo prostych przepisów na doskonałe i oryginalne dania, napisanych specjalnie dla ciebie!
Szczegóły
Tytuł: Smaki świata Podróżuj i gotujPodtytuł: Polsko-angielski przewodnik kulinarny.
Autor: Evita de Gor, Gavin Baxter
Wydawnictwo: G+J Gruner+Jahr Polska
ISBN: 9788377780060
Tłumacz: Wolna Anna
Języki: angielski, polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 368
Format: 19.0x21.5cm
Oprawa: Kartonowa Foliowana
Waga: 0.9 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Mamzille mamuśki z Manhattanu
Nasza Księgarnia
Atlas kanapek świata
G+J RBA
Dzień miodu
Świat Książki
Kuchnia Haute Couture
G+J Gruner+Jahr Polska
Mapy twoich myśli
Aha!