Smaki dwudziestolecia
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Wydawnictwo Naukowe PWN

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 16.8x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 2 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
69,00 PLN
Nasza cena
62,37 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 50,14 zł



Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa. Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.

Szczegóły

Tytuł: Smaki dwudziestolecia
Podtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor: Łozińska Maja
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301167493
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 184
Format: 16.8x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.7 kg

Recenzje