Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.
Szczegóły
Tytuł: Smaki dwudziestoleciaPodtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Autor: Maja Łozińska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301167493
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 184
Format: 16.8x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.7 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Arystokratka na koniu
Stara Szkoła
Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków
Nasza Księgarnia
Wiatraki
Marginesy
Religie dawnych Słowian
Poznańskie
Nikt nie idzie
SQN - Sine Qua Non