Simon i Stecki na Krakowskim Przedmieściu, Astoria przy Nowym Świecie, restauracja Franciszka Trzaski w Zakopanem to nazwy tylko kilku najbardziej znanych lokali, w których stołowały się najsłynniejsze osobistości dwudziestolecia międzywojennego. Z racji, że zapotrzebowanie na kawiarniano-restauracyjne rozrywki było w tym czasie ogromne, w każdym większym mieście powstawały coraz to nowe zakątki gastronomiczne. Polska kuchnia słynęła także na oceanach. Restauracje na M/S Batory czy M/S Piłsudski należały do najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.
Prezentowana książka to fascynująca opowieść o kulinarnych zakamarkach II Rzeczpospolitej. Wzbogacona archiwalnymi fotografiami oraz oryginalnymi przepisami z menu najlepszych polskich restauracji i kawiarni przybliży zapomniane smaki okresu międzywojnia.
Szczegóły
Tytuł: Restauracje w II RzeczpospolitejWydawnictwo: Dragon
Seria: HISTORICA
ISBN: 9788362976027
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 112
Format: 24.5x33.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.01 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Tatry Podhale Orawa Spisz
Dragon
Dolny Śląsk
Parma Press
Ostańce Kamienice warszawskie i ich mieszkańcy Tom 1
Dom Spotkań z Historią
Fortyfikacje w Polsce i Europie
Carta Blanca
Świętokrzyskie Magiczny zakątek Europy
Światowid
Benedyktyni Tynieccy
Tyniec Wydawnictwo Benedyktynów
Samochody terenowe na ziemiach polskich
Wydawnictwo ZP