Browary Łodzi i regionu
Historia i współczesność

Księży Młyn

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 21.0x29.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
79,91 PLN
Nasza cena
61,78 PLN
Oszczędzasz 23%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 59,47 zł



Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła nawet do 10 litrów na głowę dziennie.
Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Dobrze wiedzieli, że do piw typu lager i jasnych pełnych potrzebna jest miękka woda, do piw mocniejszych twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. do dzisiaj nie ujawniono unikatowych receptur.
Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technologii, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim.
Czytelnik ma niepowtarzalną okazję dokładnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku oraz dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada również o czasach współczesnych: wielkich koncernach i małych, regionalnych zakładach.

Szczegóły

Tytuł: Browary Łodzi i regionu
Podtytuł: Historia i współczesność
Autor: Marcin Jakub Szymański
Wydawnictwo: Księży Młyn
ISBN: 9788377290644
Języki: polski
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 172
Format: 21.0x29.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.01 kg

Recenzje