Anna Świątek (ur. 1985) jest absolwentką japonistyki oraz dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim z bogatym doświadczeniem zawodowym w firmach japońskich. Przez rok mieszkała w Japonii, gdzie pracowała jako tłumacz przy japońskiej drużynie soft tenisowej. Objeździła całą Japonię od Hokkaido aż po Okinawę. Był to rok wyjątkowy. Stał się tematem tej książki. Japonia - domy o papierowych ścianach i pociągi bez maszynistów. Zielona herbata i sushi. Gejsze i samuraje. Taką Japonię znają ludzie Zachodu, którzy przeglądają kolorowe magazyny wyłożone w poczekalni. Jeśli jednak ktoś pojedzie do Japonii na dłużej, pomieszka wśród tubylców, poobserwuje ich życie codzienne, zobaczy zupełnie inny kraj Japonię w której wciąż dyskryminuje się ludzi innych narodowości, w której firma staje się domem, a szef i współpracownicy zastępują członków rodziny. W której nie liczy się jednostka, lecz społeczność. W której coraz więcej ludzi nie nadąża za stadem w wyścigu szczurów. Ta książka jest o tym, co spotkało Autorkę podczas rocznego pobytu na kontrakcie tłumacza. O tym, co ciekawe, dziwne, szokujące i zabawne. Twarz Japonii z bliska: widać piękne oczy, ale widać też grubą warstwę pudru na policzkach. A także to, co jest pod pudrem. Wojciech Cejrowski
Szczegóły
Tytuł: Japonia w sześciu smakachAutor: Anna Świątek
Wydawnictwo: Bernardinum
Seria: POZNAJ ŚWIAT
ISBN: 9788378230397
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 282
Format: 15.0x21.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.6 kg
Recenzje
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Nela i tajemnice świata
tom III
tom III
Słowne (dawniej Burda Książki)
Szczęśliwy jak łosoś.
O Norwegii i Norwegach
O Norwegii i Norwegach
Poznańskie
Nasi ulubieńcy Gryzonie
Books
7 dni w siódmym niebie
Edipresse Polska
Teksas to stan umysłu
Zona Zero
Wroną po Stanach
Editio