Tradycje polskiego stołu

Muza

  • Rok wydania: 2012
  • Format: 20.7x20.8
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
poniedziałek (2024-11-25)
Sugerowana cena
60,00 PLN
Nasza cena
48,90 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 40,25 zł



Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Szczegóły

Tytuł: Tradycje polskiego stołu
Autor: Barbara Ogrodowska
Wydawnictwo: Muza
Seria: Ocalić od zapomnienia
ISBN: 9788377582930
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 360
Format: 20.7x20.8
Oprawa: Twarda
Waga: 0.83 kg

Recenzje